Moeder willy ook gebruikt voor mijn logo
moeder Willy Adriaan Jip
Laatste notities

  Dagboek
16-05-2000 Kuit . Moeder willy (ginrin shiro utsurie) vaders sam / moos / jip / adriaan ?? Iets op de borstels lange borstel was naar beneden gerold veel op de jutte kantbedekking. In de Qbak (QB) en wat naar Job. En nu maar hopen dat er iets uit komt. Het schijnt vaak fout te lopen.
18-05-2000  veel kuit is beschimeld ik weet niet of alles beschimeld is of alleen de onbevruchte eitjes. Ik ga voorlopig gewoon door het water goed te behandelen en hoop het beste. Ook het filter en de vijver inspecteren op kleine visjes, een paar overlevers is al heel leuk.
23-05-2000  ik heb tussen de 10 en 20 kleintjes die binnen in een kleine kom zijn uitgekomen. Dat is een stuk warmer. Ik heb ze in een klein aquarium (AQ) gedaan. Met wat lucht nu maar steeds water verversen het voeren is bij deze kleintjes een probleem. Overvoeren verpest het water en te weinig is ook niet goed.
26-05-2000  lijkt nog steeds goed te gaan. 20 tot 30 in AQ al iets forser geworden (7mm),en ze zwemmen vrij. Ze zijn wat minder doorzichtig geworden maar kleur is nog niet te bekennen. Ook een redelijk aantal in de QB gezien, het aantal is moeilijk te schatten, meer dan 50 denk ik wel. Dat maakt het totaal 70 tot 100. Een inschatting hoe de visjes eruit zullen zien is moeilijk,als je de meeste euro koi ziet zal het resultaat er wat spikelig uit zien. Mooie patroonen is moeilijk uit te sorteren. Gin rin of doitzu kan er wel duidelijk in zitten. Als kleuren zwart ,wit , rood ,grijs ,bruin (adriaan) . veel kleuren zijn dus mogelijk. De grondkleur kan zwart wit of bruin zijn. We zien wel. Mijn ideaal is een vis die wat weg heeft van willy.
29-05-2000  D13

 

Het lijkt nog steeds goed te gaan. 50 in het AQ en 100 +++ in de QB. Er zijn enkle verschillen waar te nemen. Je hebt gele visjes, somige meer wit en wat donkerdere visjes. De donkere visjes hebben vaak een streep in de lengte dat lijkt een ruggegraat maar dat zouden de andere dan ook moeten hebben.Het kan zijn dat dit doitzu exemplaren zijn. Van enig patroon zie ik nog niets. Rood heb ik ook nog niet gezien. Ginrin al helemaal niet.Van elke soort doe ik er wat in het AQ zodat ik ze beter kan volgen. De grootste is ongeveer 7 mm. Nog niet veel in de lengte gegroeit.
30-05-2000  AQ duidelijk eetgedrag bij een aantal, enkele zijn ook al iets groter dan de rest. Nog geen uitval. Ik ga vaak voeren. Via internet lees ik dat het zeer belangrijk is de grotere visjes te scheiden van de kleinere. Grotere hebben vaak een on interesant patroon en eten de kleinere soms mooie visjes op. Ik denk dat ik Job vraag of ik het achterste AQ mag gebruiken voor de grotere visjes. Of andere uitwijk plekjes een exsta bak in de QB of vijver (VV).
05-06-2000  De verschillen in formaat van de visjes wordt steeds groter, Ik moet eerdaags iets doen om ze te schijden. Ik heb wat uitval, maar dat is ook wel te verwachten. Ik zie nog geen aanknooppunt om de visjes op te sorteren. Het lijken allemaal egaal gekleurde visjes. Het enige dat ik kan bedenken is de zwarte basis kleur te bevoordelen omdat ik op shiro utsurie's hoop. Dat wordt dus voor het aquarium 5 witte 5 gele en 20 zwarte. => 30 stuks. En als ik ze kan vinden wat specials. Tegen de regels in zal ik al wat verder ontwikkelde visjes kiezen van ongeveer dezelfde grotte,om de kans op complicaties zo klein mogelijk te houden. Ik wil komend weekend de eerste shifting houden. Elke handeling met het net kan de visjes omzeep helpen, daarom maximaal een keer per maand een shifting. We zien wel.
06-06-2000 (D21) Wat vuil verweidert uit QB dat zal altijd wel wat visjes kosten. Ik probeer wel om zo veel mogelijk visjes uit het vuil te redden. De gelen zijn terug naar de QB en de zwarte naar AQ. De grootte gele/witte (~10mm) heb ik van het AQ naar de QB gedaan zodat de kleine zwarte iets betere kans zullen krijgen. Mischien is het ook beter de enkele grootte zwarte te verplaatsen.
07-06-2000 weer enkele grotere van AQ naar QB inclusief grote zwarte 9 kleine zwarte van QB naar AQ.
13-06-2000 (D28) QB slecht water toch overvoert. Beetje gliberig water. 70 % weg laten lopen 50 % gevult uit de vijver 20 % leidingwater. Het leek er op dat er niet veel visjes over waren maar dat viel toch weer mee al schat ik nu niet meer dan 100 in de QB. Zeg maar 80 en 50 in de AQ dat maakt nog rond de 120 visjes. De gemidelde grote gaat omhoog. De grootste schat ik nu 12 mm.
19-06-2000

 Een paar dagen geleden een kleine kanibaal verhuist van AQ naar QB. Het water in de AQ lijkt beter dan dat in de QB het filter van de QB zal dus niet goed fuctioneren, daar moet ik wat anders op verzinnen. De spons was ook van de inlaat van de pomp ik weet niet hoe lang dat was. Op die manier kun je snel veel visjes verspelen. De QB bevat veel kanibalen het is dus afwachten wat dat wordt. Zo mogelijk weer wat zwartjes naar het aquarium. Een persoon mij onbekend beweerde dat gele en witte niets worden en zwarte geven kans op kleur. Mischien heeft hij gelijk ik selecteerde toch al de zwarte uit.20-06 De QB weer voor een groot deel leeggehaald, er zaten flinke visjes (20 mm) in t.o.v AQ waaronder veel kanibalen waarschijnlijk. Het aantal was moeilijk te schatten, 50 denk ik dat maakt het totaal rond de 100 , maar ik kan mis zitten en de kanibalen zullen er wel voor zorgen dat ik naar de 60 totaal terug ga binnen een maand(20-07). Ik heb een zwarte van de wat grotere visjes in een glas bekeken. Hij had veel zwarte stipjes redelijk regelmatig verdeeld geen patroon, en tastdraden vielen nog niet op.

 

26-06-2000 

(41 dagen)

De grootste visjes in de QB zijn nu 25 mm schat ik, de kleinste zijn bijna niet gegroeit een groot verschil dus vooral in omvang. Enig patroon is nog niet aanwezig.
27-06-2000 Ik zie nog steeds geen baard haren, ik ga een beetje twijfelen of het wel koi zijn, windes is ook mogelijk. Dan waren de escapades van willy alleen pogingen kuit op te eten. Een exstra aanwijzing deze richting op is de rugvin van de kleine visjes die lijkt meer op een winde dan op koi. De kop lijkt weer te grof voor een winde ik weet het echt niet meer. Windes kunnen ook de kleuren hebben die ik in deze visjes zie. De tijd zal het leren.
30-06-2000  Een wat grotere vis uit de QB vertoonde duidelijk een KOI achtige rugvin, geen winde dus. Of dat voor alle visjes geld is natuurlijk nog niet duidelijk. Ik zag een visje geel met een zwart vlekje op de kop, het eerste patroon nog geen rood gezien. 
10-07-2000    speciaal voer van job gehad. Daar zouden ze snel en goed van moeten groeien. 
17-07-2000 Niet veel verandert. Somige zwarte visjes lijken een vaag patroon te gaan vertonen maar dat kan ook gezichts bedrog zijn. 
28-07-2000  de visjes uit het AQ naar de QB 25 stuks met een stuk of 8 die waarschijnlijk opgegeten zullen worden. Ik ga steeds meer vermoeden dat de redcap de moeder is van deze visjes geen baarddraden en mischien is willy wel een manetje en dus de vader i.p.v de moeder.
14-08-2000  volop baarddraden te zien het zijn dus zeker KOI's. Enige gelige patronen zichtbaar , dat zou naar rood kunnen kleuren , somige donkere visjes doen mij denken aan ocihba's singuru.
23-08-2000  De kleuren worden niet snel helderder, ik moet gedult hebben denk ik. Wel een visje met gin rin gezien. Telling tussen 45 en 50.max 70 mm. Hoe groot zou de grootste op 31 dec kunnen zijn. Dat is nog 18 weken. Als ik de temp boven de 18 weet te houden is dat 3 tot 4 mm per week => 70 + 3 * 18 = 120 to 130 mm. Begin nieuwe seizoen nog een s 20 * 3 = 60 mm. De grootste kan dus 20 cm zijn begin volgend jaar en de kleinste waarschijnlijk 50 mm. Als een groot sterven me bespaart blijft kan ik er dan zo'n 30 over hebben. Eind Mei wordt het dus kiezen geblasen welke gaan naar de vijver en welke niet. Mijn plan is in eerste instantie 10 visjes in de vijver te laten waar er op den duur hopelijk 1 de aller mooiste van overblijft. De andere worden verkocht bij VF of gaan naar derden. De geschate opbrengst => minimaal bij 30 visjes : 30 * f5.00 = F150,- Maximaal 20 * 5.00 + 5 * 25 + 4 * 50 + 1 * 100 = 525. ( dit is berekend naar de waarschijnlijk mogelijke verkoopprijs). We zullen zien. De geschatte opbrengst is alleen een leuk getal winst zie ik er niet in zeker niet op deze kleine schaal, maar een hogere geschate opbrengst is een maat voor de kweek prestatie.
28-08-2000 Steeds meer gin rin gezien. Een zwarte en een witte duidelijk ginrin verder nog enkele kleinere met Gin-Rin Doitzu lijkt er niet tussen te zitten. De kleuren zijn nog steeds vaag. En zeker geen scherpe patronen.
01-09-2000 Steeds meer visjes lijken gewoon wit te worden. Waarschijnlijk 50%. Sommige visjes lijken geheel rood te worden. De kleur komt hier en daar beter op. Zwart is nog niet te zien bij de witte visjes en wit nog niet bij de zwarte visjes, met als uitzondering wit neusje en bontje.Ik heb isolatie materiaal gehaald dit weekend moet dat aangebracht worden. Ik ben benieuwd hoe lang ik het water boven de 18 kan houden. Als het beneden de 18 zakt moet ik het door laten zakken tot beneden de 10. Daarna proberen te stabiliseren op 8. Ik hoop zeker bevriezing te voorkomen. Ik ben benieuwt welke groei ik in 1 jaar kan berijken, met beperkte middelen. 15 tot mischien zelfs 20 cm is mogelijk denk ik. De grootste vis die over de 20 cm komt heeft recht op minstens 1 jaar exstra in de vijver. 2 jaar 30 geeft weer een jaar recht 40 , 50 en 60 ook. Dombo heeft op dit moment de beste papieren. Als ik kanibalisme ga vermoeden zal de vis eerder naar de vijver verhuizen. En daardoor minder groeien. Visjes die zich vanaf nu onderschijden krijgen een ster. Er zijn 10 steren te verdienen mogelijkhijd om nog een jaar in de vijver te blijven.

 

04-09-2000 Filter intern gemaakt en voet geisoleerd. De temperatuur was zelfs een keer 23 C, we zullen zien wat het wordt. Een middel visje dood. Weet niet welke ik vreesde voor een epidemie maar dat lijkt vooralsnog mee te vallen. qb01.jpg (33722 bytes)

Intern filter

50 kg grit+ 10 borstels

11-09-2000  isolatie om het hele vat. De temperatuur blijft nu rond de 24C. De visjes doen het over het algemeen goed al blijft de verkleuring nog steeds vaag, en waarschijnlijk veel wit. Bij een grote hoeveelheid zou ik nu kunnen uitsorteren. Alle vissen met enige vermoede afwijking weg ,alle witten weg de zwarten vooralsnog houden de genen met veel mogelijk rood houden de gin rin houden. Ik zou de helft van de visjes overhouden. Nu met nog maar 40 visjes heb ik deze winter nog voldoende ruimte zodat ik alle visjes kan houden, ik ga wel volgen of de keuze die ik nu zou maken goed zou zijn geweest.  qb02.jpg (29115 bytes)

Kweekbak (QB)

110cm rond 

110cm hoog

12-09-2000  het nitraat loopt op 25 is het nu volgens de boeken is dat voor de vissen niet erg. Voeren is nog moeilijk te doseren bij deze visjes. De lengte van de grootste vis lijkt niet snel meer toe te nemen of komt dit mischien dordat ik alleen nog van een afstand bekijk / meet. Er zijn wel visjes met een inhaal race bezig zoals sjaakie.
13-09-2000  Ik heb 3 streepjes op de want gezet op elk 5 cm afstand. Nu is duidelijk te zien dat de kleinste visjes 30-40mm zijn de middelmaat is 50-60 en de grotere 70-80 wel gegroeid dus. Er zijn meer kleine visjes met wat veel rode verkleuring. Somige visjes met rode verkleuring beginnen scherpere aftekening te krijgen. Bij veel moet het rood nog wel veel sterker door kleuren.
14-09-2000  De QB leek wel een souna 28 graden of mischien wel meer in de ochtend. Ik heb maar wat lucht gezet anders heb ik dadelijk gebakken visjes.
15-09-2000  Ik heb deze informatie vanaf nu op het internet gezet, ik ben benieuwt of dat nog reacties oplevert. Ik zal wat meer plaatjes toevoegen, het is alleen moeilijk deze maat visjes goed in beeld te krijgen.Er zijn verschillende visjes met kleine geel/rode vlekjes maar of dat stabiel is betwijfel ik,de vlek op de kop bij lipje lijkt ook verdwenen zo herken ik hem dadelijk niet meer. visjes01.jpg (28333 bytes)
17-09-2000 weinig te melden,behalve wat nieuwe FOTO'S. MOEDER willy in de vijver visjes de kleuren zijn nog te zwak voor de foto visjes
19-09-2000 Ik voer nu 1mm palets gemixed met poeder en muggenlarven.
22-09-2000 Het nieuwe voer valt goed. Groeien doen ze ook behoorlijk, enkele zijn op de 10cm of er al iest voorbij. Het zijn ook beslist geen scarminkeltjes, mischien was mijn vorige voer iest te vet.
24-09-2000  Mijn foto techniek wordt iets beter. Ik heb 10 cm cirkels op de bodem van het vat getrokken, dat maakt het schatten van de maat makkelijker. Er zijn al meer dan 5 vissen die niet meer in de cirkel passen dus net boven de 10 cm zijn. Dat is een gemidelde groei van 25 mm per maand. Ik ben benieuwd hoelang dat doorgaat. Ik verwacht dat ik zeker tot december de temperatuur boven de 18 graden kan houden. (nu 24 graden). Met deze groei betekent dat 18 cm op 31  december, ik vind dat zelf eigenlijk wat ongeloofwaardig , we zullen zien. Belangrijker is hoe de kleuren zich ontwikelen, het rood moet echt wat beter door komen om leuke visjes te krijgen. 25-09 Qbak schoon gestofzuigt, dat was wel nodig. visjes 23 3 2000
26-09-2000 Een van de grotere witte visjes knijpt met een kieuwvin , verder zie ik ze wel eens flitsen, nog niet in die mate dat ik me er zorgen om ga maken, maar ik heb wel 0.5 gr/l zout toegevoegd. Tot nu toe heb ik nog geen zout of medicijnen gebruikt. De hoeveelheid voer die ze krijgen loopt ook op natuurlijk.
29-09-200 sjaak Sjaak 

Berekend 

11.3 cm

 

Dombo 

Berekend

  12.4 cm

 

30-09-2000 De QB weer schoon gezogen, dat is steeds sneller nodig. Ik vond een dood visje van +/- 50mm geheel aangevreten zodat ik niet kon zien welke het was. Ik heb een 20 cm cirkel getrokken, wat nauwkeuriger als mijn 10 cm cirkel die maar 9 cm bleek te zijn. Door de visjes te filmen als ze net vlak over de cirkel  zwemmen kan ik nu meten hoe groot ze zijn. De nauwkeurigheid is natuurlijk nog niet beister groot, maar wel veel beter dan schatten.
01-10-2000 Ik heb een visje gezien met een afwijking aan zijn staart (kronkel) , ik heb gekeken of dit meer voorkwam maar dat was gelukkig niet zo.   kronkel is op de foto te zien naast vuurtje en shira. Op deze foto is de grijze rug van shira goed te zien. Het grijs gaat steeds meer naar wit toe. Als het wit is geworden hou je een shiro utsurie over (hoop ik) met zwart op de kop staart en vinnen.  kronkel het meest rechtse visje
02-10-2000  De temperatuur blijft mooi op 22 C ,  verder geen bijzonderheden.
03-10-2000 Ik zag een vis wit van ongeveer 10 cm met te wijd openstaande kieuwen een vergroejing denk ik, volgend jaar hoop ik op meer visjes zodat ik vroegtijdig kritisch kan selecteren.
06-10-2000 Het nitraat was naar de 50 gestegen, daar moet ik iets aan gaan doen., water wisselen dus. Dat kan alleen door vaak een klein beetje te wisselen, anders krijg je te grotte temperatuur verschillen. Ik heb ook weer gestofzuigt, dat is steets sneller nodig.
07-10-2000 BB lijkt schaduw vlekken te vertonen. Het kan dat de veranderingen beginnen. Ik ben nu voorlopig elke dag 20 % water aan het verversen. volgend weekend kijk ik dan of er verbetering is opgetreden, dat moet bijna wel. De temperatuur val lijkt mee te vallen bij deze wissel. Maximaal 1 C. Na deze week zal ik zeker 20% per week wisselen, dat moet genoeg zijn om de nitraat wardes binnen aceptabele grenzen te houden. Ik ben vandaag bij een amateur kweker geweest, al moet je iemand met enkele duizende vissen en visjes wel een uit de hand gelopen amateur noemen. Hij had al enkele jaren ervaring met opkweken van KOI een van mijn vragen was natuurlijk waneer de kleuren normaal gesproken opkomen. Hij zei dat de eerste 2 jaar vanalles kon gebeuren kleuren vervagen of opkomen. Somige visjes hebben snel kleur en somige pas na een jaar. Kijk daar heb je wat aan bij het selecteren van KOI  ik weet nu tenminste dat elke keuze zowel goed als slecht kan uitpakken. Ik blijf dus maar mijn eigen strategie volgen.
10-10-2000

 

De temparatuur zakte toch iets meer dan ik verwachte. Hij kwam rond de 20 graden uit,dat betekend dat het verwarmings element constand aan is,dat is niet de bedoeling daarom heb ik twee lagen noppenfolie aangebracht . Ook een laag onder de afdekplaat , de kieren zijn nu ook beter afgedicht. Nu kijken of de temperatuur weer naar de 22 C wil lopen. Er zitten 3 visjes tussen die eerder roze zijn dan wit ik omschreef ze eerder als zalmachtig. Worden deze geheel rood of geel mischien?
12-10-2000

 

 De temperatuur loopt weer iets op, 21 C nu de vijver is 11 C dus dat is maar liefst 10 C verschil. de vissen lijken wel schuwer geworden te zijn vooral al het licht net aan gaat, het is ook een stuk donkerder geworden in de QB door al die folie. Een zwart visje valt op door zijn bescheiden postuur. nog maar met moeite 3 cm. (klein duimpje). Ik heb alleen voor test 2 filmjes hiernaast gezet. laden duurt nogal lang voor zo'n beperkt filmpje.Ik beb maar een filpjes pagina gemaakt want het duurt te lang
16-10-2000 Een ring van luchtslang gemaakt om in te voeren. Ik wil steeds meer naar drijvend voer gaan , dat is beter te controleren, en ze krijgen ook wat kleur stimulatie binnen.
17-10-2000 Het voer blijft te lang liggen, ik zal maar eens beginnen met 1 of  2 dagen niet voeren. Ik hoop dat de kleinere visjes daar niet de dupe van worden. Ik heb ook weer getsofzuigt. En 10% water ververst. Ik merkte dat de filter nog maar heel weinig water kreeg. Ik heb de pomp na gekeken, daarna ging het weer goed. Nu laat ik het water wat geluid maken zodat ik sneller merk als er iets loos is.
18-10-2000 Ze reageren al feller op de enkele voer korreltjes die ik toch niet kon nalaten te geven.
22-10-2000ri221001.jpg (29637 bytes) Ik ben weer gaan voeren, maar nu veel meer gecontroleerd, ze zijn nu echt fel op het voer bij de ring (fotoo'tje). Mijn pomp was er weer een keer mee uitgescheden het ankertje is wat gamel. Als ik hem in een bepaalde hoek zet doet hij het nog wel. Ik heb ook een probleempje opgelost bij de lucht pomp zodat die het nu weer krachtig doet. Het water blijft er gezond uit zien, en nog steeds op 22 tot 23 C Aan het eind van de maand zal ik dombo en sjaak weer eens meten. Ze zouden dan met 1mm groei per dag op 14.4 en 15.4 cm uit moeten komen.
Het kleine zwarte visje heb ik niet meer gezien, mischien is hij toch slachtoffer geworden van mijn voer stop. of mischien verschuilt hij zich gewoon.
23-10-2000 Vraag gesteld aan     http://www.akca.org/  spawning bulitin board
Vraag shiro utsuri / showa development

Posted by Martin De Jong on October 20, 19100 at 04:12:48:

Antwoord

Posted by alfred mizzi on October 22, 19100 at 18:04:29:

I have 5 mnd old 10 to 15 cm koi offspring.
The mother is gin rin shiro utsuri and kohaku and chagoi father.
How can I see if a Fish wil develop to shiro utsuri or showa ???
Some fish are all black and one has a often changing black / grey patron.
I show them on my page www.xs4all.nl/~majong
If you want to get showa's you have to put a kokaku and a utsuti mono, or both perants must be from a showa line to get showa's. the young one;s will not show their colour before they are two years old. the black fish that you have are called crows, means black koi. utsuri are black and white patterns, you should be able to see the pattern when they are three months old.
Dit fotootje van sjaak vind ik mooi gelukt
Mijn zwarte visjes zouden dus crow's zijn, dat zou best wel eens kunnen de tijd zal het leren. Ik ben weer met de pomp bezig geweest, ik heb nu de stroming in het filter omgekeerd, dat kan in het begin een terugslag betekenen. Het voordeel is dat ik geen fijn filter meer aan de ingang nodig heb. Toen de visjes nog zeer klein waren kon dit niet. Ik ben er wel over aan het denken een nieuw anker in de pomp te zetten, of een andere pomp te halen.
28-10-2000 Ik heb weer een cirkel meting gedaan bij dombo dat leverde 16,2 cm op. Ik had wel problemen met een tekort aan licht, en het water lijkt iest troebeler dan ik gewent was, waaraan dat licht weet ik niet, meting leverde weer goede waardes op, het nitraat blijft nog  wat hoog met 50 ik denk dat ik naar 2 keer per week 15 % waterwisselen ga. Ze reageerde ook matig op het voer daarom heb ik het er weer uitgeschept, graag of heel niet. De temperatuur was wat teruggelopen. naar net onder de 20 graden. Ik merkte dat de stekker van het verwarmings element eruit lag.
29-10-2000 Ik heb het filter weer laten aanzuigen door sponzen, ik heb nu wel 3 sponzen over een buis met gaatjes getrokken, voor meer sponsoppervlak, het water lijkt al direct helderder te worden. Ik had veel te veel beroering in het water waardoor het vuil niet op de bodem terecht kwam en ik het ook niet meer kon wegzuigen. Het schijnt te gaan stormen daarom heb ik 4x  50x50 tegels op de deksel gelegt zodat die er niet af kan waaien en dan mischien kapot slaan. 
30-10-2000 De storm heeft geen schade aangebracht tot nu toe dan. De schade kwam meer van mijn eigen gestuntel. Bij het verversen van water had ik het verwarmings element aan laten staan , toen ik een branderige lucht rook heb ik met mijn stome kop het element terug in het water gedaan, daarbij klapte hij uit elkaar. Nog een geluk dat mijn visjes niet geelectocuteerd zijn. Ik heb daarom een 100w element geleend van Hans Stein.(wederom bedankt Hans) Samen met mijn 150w onderwater lamp moet de temperatuur vanacht wel op pijl kunnen blijven. Morgen maar weer een nieuw element aanschaffen. Ik vond ook weer voldoende vuil op de bodem om te stofzuigen, gek genoeg is een vuile bodem beter dan een schone omdat bij een schone bodem het vuil toch ergens anders gebleven moet zijn.
31-10-2000 Het water bleef mooi op temperatuur met de nood voorzieningen. Nu zit er weer een nieuwe 300 W element in.  Chiba heeft een kleine beschadiging net achter de kop. mischien toch een gevolg van de storm. 
02-11-2000 Weer 15 % waterwissel nu goed op het element gelet. Ik laat nu na een wissel de 150 w onderwaterlamp aan staan tot de volgende ochtend dan is de bak weer snel op temperatuur. De beschadiging van chiba lijkt niet op te spelen. 
04-11-2000 Temperatuur opgelopen naar 24 C , ik had de termostaat gisteren wat hoger gezet. Gisteren leek het water wat minder helder maar daar is nu niets meer van te zien.
09-11-2000 Een van de visjes met zwarte fontanel heeft een afwijking aan de bek, als hij net gegeten heeft blijft hij op een vreemde scheve manier uitgeklapt staan. Een van de zwarte visjes heeft  wit bij de neus ik weet nog niet zeker of dat een aantasting is. De visjes blijven maar groeien, er zijn er al een aantal die de 15 cm halen met 17,5 cm (dombo) als grootste. Als dat zo doorgaat wordt het nog een probleem het water goed te houden tot mei. Nu schat ik de gemidelde lengte op 11 cm na 6 maanden. 40 x 11 = 440 cm totaal. De gemidelde groei in de komende 6 maanden zal wel iets minder zijn maar een gemidelde lengte van 16 tot 17 cm lijkt niet onmogelijk.16 x 40 = 640 cm dat is erg veel voor 1 m3 water. Voor die tijd moet ik dus een aantal vissen wegdoen, of de temperatuur een aantal maanden laten zakken.
10-11-2000 sjaak Sjaak 

Berekend 

17.5 cm

 

Dombo 

Berekend

  18.2 cm

 

Mijn 20 cm cirkel is bijna vol.
16-11-2000 Ik mat 100 nitraat dat is echt te veel. Ik heb een drastische water wissel toegepast. 25% eruit 20 % erin en 15% eruit dat is waarschijnlijk 35 tot 30 % gewisselt de temperatuur zakte tot 20 C. morgen moet ik eerst weer vullen. en weer drastisch wisselen. Als ik dat een week vol houd moet ik weer eens meten wat de nitraat waardes zijn geworden. Mijn interne filter werkt wel goed want nitriet meet ik absoluut niet.
19-11-2000   De laatste dagen elke dag een flinke waterwissel gedaan, nog even volhouden en dan moet het nitraat gehalte flink gedaald zijn. Mijn cirkels waren helemaal vervaagd daarom heb ik een nieuwe cirkel getrokken nu van 25 cm. Ik gebruikte dombo voor om te kijken of de reken resultaten goed zijn. hij kwam uit op 194 mm dat kan wel kloppen gezien de vorige meting van 18.2 en ongeveer 1 mm groei per dag.
23-11-2000 De pomp is van het filter afgevallen, op zich niet erg maar 1 visje was zo ongelukig om bekneld te raken en zich daarbij behoorlijk te verwonden. Toen ik het ontdekte hadden de andere visjes zijn staart en vinnen ook vrijwel weg gevreten. Ik heb hem uit zijn lijden moeten verlossen. Het was een 10 tot 11 cm vrijwel wit visje, niet een die ik beschreven heb. De andere vissen zijn duidelijk gestrest en teruggetrokken.
27-11-2000 Het vuil lijkt weer te dwarrelen , waarschijnlijk doordat de pomp nu op de grond ligt. Ik moet hem weer hoog plaatsen maar dan wel verankeren zodat hij niet meer naar beneden kan vallen.
 Recent Dagboek
Laatste notities
5-12-2000 De temperatuur heb ik naar de 19 graden laten zakken, want anders haal ik het niet tot mei zonder exstreme maatregelen te nemen. Ondanks dat zullen er een aantal met nieuwjaars dag dicht tegen de 25 cm aan zitten. Dat is natuurlijk een mooie dag om een meting te doen.
08-12-2000 De nitraat waardes waren weer erg hoog(100) . Met de wat lagere temperatuur is het iets makelijker om water te verversen. Dat heb ik vandaag ook gedaan(30%) morgen maar weer.   Ik heb ook geprobeert de vissen met afwijkingen te vangen, bij een is dat gelukt die is verwijdert. 
11-12-2000 Door het vele verversen was het water deze week beduidend koeler zo'n 16 tot 17 graden. De groei zal wel wat afremmen, dat geeft niet. Weer 2 visjes weggevangen , met een afwijking (kronkel en Catweazle). 
12-12-2000 Ik heb nog foto's belooft maar bij gebrek aan licht zal dat nog even tot het weekend moeten wachten.
14-12-2000 Ik heb Dombo met 3 andere wat grotere witte koi'tjs naar de vijver verhuist. Daar zullen ze wel wat minder groeien, mischien heeft het daglicht nog wat positief effect op de kleur. Het belangrijkste zijn de overgebleven visjes in de QB die krijgen nu meer kans om te groeien. Ik heb ook harry in de QB gedaan ik hoop dat die daar enkele cm kan groeien. Dit soort acties geeft altijd risico's, temperatuur verschillen en mengen van verschillende vis populatie's 
Foto's December

 

groep visjes naar de vijver harry in de QB harry naar de QB
chiba in wat rood licht
15-12-2000 Ondanks de verhuising kan ik geen stress ontdekken. Harry zwemt vrolijk rond in de QB en  eet ook weer. Doordat de andere visjes handtam zijn is hij het ook bijna. Van de vier visjes in de vijver was ik er een kwijt. Weggedoken dacht ik maar ik was er toch niet gerust op daarom heb ik gezocht. Ik vond hem in de vortex. Hij was de vijver wanddoorvoer ingezwomen. Het is gewoon een 90 mm open buis, omdat de buis met gaatjes er steeds afvalt. Er was tot nu toe echter nooit een vis ingezwommen. Als het nog een keer gebeurt zal ik de gaatjes buis er weer op doen. Nadat het visje in de vijver was teruggezet zwom hij weer vrolijk met de andere vissen rond. 
17-12-2000 Het visje was weer in de vortex verdwenen. Daarom heb ik de afscherming er weer op geplaatst.
18-12-2000 In mei zal ik zo'n 15 geheel witte visjes hebben van ongeveer 20 cm, deze visjes zullen wel moeilijker aan de man te brengen zijn, mischien valt het mee. Ik zal het in iedergeval proberen.
23-12-2000 Het eerste vriesweer geeft de QB geen problemen. Ik vond wel een van de vier visjes  in die naar de vijver waren verhuist dood op de bodem. Gisteren zag ik hem al wat merkwaardig  tussen de anderen liggen. Waarschijnlijk was de overgang voor hem toch te veel.
1-1-2001 Weer een nieuw jaar. De visjes hebben de nieuwjaarsnacht goed doorstaan.De sneeuw en ij had geen efect op den temperatuur in de QB nog steeds 20 tot 22 C.  
3-1-2001 Water gewisselt met een nieuwe methode. Ik had eerst opgenomen hoeveel water weggepompt wordt in 10 minuten dat bleek ongeveer 100 liter te zijn. 10% dus. daarna heb ik in totaal 40 minuten water weg laten lopen en bijgevult met al verwarmt water (van de keuken kraan) hierdoor bleef het temperatuur verandering binnen de 2 graden. Het water zag er weer prima uit.
8-1-2001 Het water ziet er wat gliberig uit, ik moet weer snel gaan wiselen. De waardes heb ik nog niet gemeten, maar soms zijn de waardes goed en ziet het water er niet goed uit. Dan ga ik toch exstra wisselen. 
9-1-2001 Waterwissel uitgevoerd van 40 minuten 40 % dus. dat is goed merkbaar. weer geen nagenoeg geen temperatuur verloop. 
15-1-2001 Weer wat foto'tjes van de QB. Het rood op visjes met rood lijkt wat beter te worden. De witte visjes blijven alleen wit. De witte ginrin visjes gaan er toch wel leuk uitzien. En de geheel zwarte visjes worden over het algemeen wat grijzer, wat soms best aardig kan worden, je zou het bijna sora of chagoi kunnen gaan noemen.. Het water bleef de laatste tijd steeds stoffig. Ik he daarom de borrelsteen uit de QB ook in de pijp van het QB filter gedaan. Daardoor is het water veel rustiger en kan er veel zweefvuil uitzakken. Vandaag heb ik heel wat weg kunnen stofzuigeren. Ik heb de uitloop van de pomp in een spons laten uitkomen. Het water gaat door de spons tot die verzadigt is met vuil daarna loopt hij over en moet ik hem weer verschonen. Normaal hou ik niet van dergelijke systemen maar mischien kan het in dit geval helpen. Ook weer een 30% wissel gedaan. Het nitraat gehalte gaat nu wel omlaag.
23-1-2001 De spons kan ik wel elke dag schoon maken. Toch is het water niet altijd 100% helder. Dit is wel een goede oefening voor het in de gaten houden van een Quarantaine bak. Aan de vijver hoef ik nu wijnig te doen , dus is het zeker leuk om wat werk te hebben aan de jonge visjes. Een behoorlijk aantal is ook zeer tam. Als ik mijn hand in het water houd schrikken ze er niet van terug zelfs niet als ik redelijk wild met mijn vingers beweeg. Vooral sjaak heeft een echt chagoi karakter.
28-1-2001 5 vissen verkocht aan oude man met binnenvijver. In dit stadium wil ik eigenlijk nog geen vissen kwijt , omdat ik de ontwikkeling wil volgen. Het waren daarom alleen witte visen waarvan een ginrin wat wel een aardig visje is. Het is wel nuttig om het aantal vissen wat uit te dunnen . Het totale gewicht neemt alsmaar toe, een aantal vissen zit al rond de 25 cm met een forse bouw. Het is nog steeds lastig om het totaal aantal visjes in de QB te tellen, Als ze duidelijke kenmerken hebben komen ze in mijn bespreking voor. dat zijn er 17 plus 3 witte in de vijver daarnaast nog rond de 10 witte of rozige vissen die ik niet zo makelijk uit elkaar kan halen het zijn er dus nog rond de 30.
30-1-2001 Het water blijft wat stoffig. De gemeten waardes zijn wel goed geen nitriet en 50 nitraat voordat ik 30% water wissel deed. Na de water wissel is het water altijd een stuk frisser. Sjaak is duidelijk over de 25 cm ik heb nog geen goede omstandigheden gehad om een cirkel meting te doen maar die zou vandaag denk ik uit komen op rond de 27 cm. De groei blijft nu zelfs met meer dan 1 mm per dag gaan. Na 1 jaar zou dat 36 cm zijn. Ik verbaas me nergens meer over.
02-2-2001 Een poging gedaan sjaak te meten met de cirkel methode je kunt hiernaast zien hoe moeilijk dat is met weinig licht.  Ik heb de cirkel en sjaak nog wat bewerkt zodat het beter zichtbaar is. De berekening zegt tussen de 29 en 30 cm ,dat in 8 maanden de  Grafieken wijzen op meer dan 40 cm na 1 jaar ongeloofelijk vind ik zelf. Somige andere vissen zijn niet ver achter. Ik zal de meting overdag over doen , dan is een veel noukeurigere meting mogelijk.
03-2-2001 De verificatie gaf aan dat het toch 27,5 cm moet zijn.
10-2-2001 Ik heb de 3 KOI,tjes die in de vijver zwommen naar VF gebracht. Ze staan rechts op de foto klaar voor vervoer met nog andere vissen uit de vijver.
19-2-2001 2 van de KOI'tjes bij VF waren alweer verkocht er is dus wel vraag naar. Ik zag vandaag alle visjes op de bodem met de bek richting filtermand zitten in een soort stervorm. Ik kon alleen zuurstofgebrek als oorzaak verzinnen. De lucht bollen werkten wel goed maar zaten alle twee in de toevoerbuis van het filter om het water in de bak rustig te maken waardoor , het stof bezingt. dat was wel gelukt maar schijnbaar is zo de zuurstof voorzining niet meer optimaal. Mede door  de hoge temperatuur (25 c) geeft dit problemen. Ik heb de termostaat weer lager gezet (20 c) en een van de lucht ballen weer direct in de bak gehangen. Het vreemde gedrag verdween gelijdelijk en is nu helemaal weg de temperatuur was nog maar weinig gezakt.. 
22-2-2001 Wat problemen gehad, het filter begon te borrelen dat kan alleen maar duiden op rotting dus niet goed functioneren van het filter. De pomp bleek ook nagenoeg niet meer te functioneren mischien nog 250 l/uur Ik heb hem nog proberen te reanimeren maar deze pomp is echt op. Ik heb de rezerve pomp ingezet , er staat 1500 l/h op de doos ik verwacht dat hij ongeveer 1000l/h geeft in deze vrijwel onbelaste situatie. dat is genoeg. Het filter heb ik schoon(er) gespoten. hiervoor moest ik hem uit de QB halen dat geeft veel troep, om dat een beetje te compenzeren heb ik direct een fikse water wissel gedaan. Alles lijkt nu weer lekker te draaien , alle troep is bezonken en weggezogen en het water is weer fris. helaas kwam een visje met al deze acties in de knel (klein duimpje) Hij had zich tussen de borstels verstopt , en heeft tijdens het schoonmaken wat opdonders gehad. Hij zwemt nu wel weer rond of er niets gebeurt is maar of hij werkelijk niets aan dit avontuur overhoud zal pas over enkele weken duidelijk zijn.
25-2-2001 Het lijkt nu weer allemaal goed te draaien. Ik gebruik nu een piza bord van 28 cm diameter voor mijn lengte schattingen. sjaak zit nu tussen de 29 en 30 cm nog steeds op schema van 1 mm per dag. Sjaak boven het  piza bord
01-3-2001su010301.jpg (19212 bytes) Ik heb spooky gevangen omdat hij wat geiriteerde schubben op zijn kop heeft. Ik kon het ook niet laten sue en sjaakie te vangen voor controlle en meting. Sjaak is nu echt gemeten 31 cm.
10-3-2001pl040301.jpg (14444 bytes) Weer een vis met wat problemen, ik heb hem aangestipt daarna werd het plekje wel groter maar ook duidelijk minder actief. Inmiddels is het weer geheel verdwenen. Ik heb een andere manier van waterverversing toegepast. een continnue kleine stroom. Midels een kogel afsluiter beperk ik de hoeveelheid water tot 250 liter per dag. 2 dagen in de week naar de QB en de rest naar de vijver dat moet goeie resultaten geven.
12-3-2001 De probleempjes bij de twee visjes zij al weer geheel verdwenen. Ik zag wel een visje met een gesplitste rugvin maar dat ziet er schoon uit.
22-3-2001 De pomp ging minder water geven na een schoonmaak beurt doet hij het weer goed. Harry heeft ook een klein probleempje bij zijn rugvin. Ik ga steeds meer probleempjes krijgen. Het wordt weer tijd het aantal vissen te verkleinen. Ik ben bezig de temperatuur te laten zakken om dit mogelijk te maken. Vandaag was de temperatuur al rond de 20C. Ik denk er over een stuk of 10 voornamelijk witte vissen weg te doen.
24-3-2001 De temperatuur is nu gezakt naar 18C het zakt ongeveer met een graad per dag. John is langs geweest en heeft twee visjes uitgekozen. Als regel heb ik  1 gulden per centimeter gerekend. dat maakt voor 2 visjes Fl 40,- Verder zal ik vrijwel alle wat forsere witte vissen naar VF doen. Vandaag bleek weer hoe kritisch het bestand nu is. Ik had de lucht steen even vergeten terug te doen. Nadat ik hem weer terug heb gezet zwommen alle vissen in een school met de kop richting zuurstof bol. Dit maakt mijn voornemen drastisch uit te dunnen alleen maar sterker.
27-3-2001 De temperatuur bleef steken op 15C , ik heb wat lucht moeten zetten om nog wat lager te komen. terwijl het buiten erg koud is. Ik had het liever iets warmer gehad met deze overgang toch wil ik niet te lang wachten.
30-3-2001

ru290303.jpg (19662 bytes)

De temperatuur was gezakt tot 11/12C voldoende om overzetten mogelijk te maken. 12 vissen zijn naar vitalfish gegaan en 3 nnar John. Een vis is geruimt omdat hij een vergroeide bek had. Ik heb nu nog 12 vissen in de QB over, ze kunnen dus weer even verder groeien . Ik heb de verwarming weer aan gezet zodat de temperatuur weer lagzaam op kan lopen. Hi was weer bijna 15C.
02-4-2001 Ik ben niet tevreden over het water. Veel te stoffig. Ik heb nu een pantie ingezet. Ik heb de benen inelkaar gedaan en die aan  de uitloop van de pomp vastgemaakt. Ik ben benieuwt wat het resultaat hiervan is. Op 1 April heb ik sjaak opgemeten, 33 cm dat is net iets minder als je zou verwachten mischien is de groei nu iets afgezwakt. 
03-4-2001 De pantie werkt goed, al is nog niet alle stof uit het water. Ik moest hem wel schoon maken waarbij er erg  veel vuil vrij kwam. 
10-4-2001 Ik kon het niet laten sjaak te meten 34 cm presies op schema dus. Ik weet eigenlijk niet waar die meet woede vandaan komt.  
13-4-2001 Alles prima ik heb het nopenfolie van de deksel gehaalt dan krijgen ze meerdaglicht. Ik ga er toch steeds meer aan denken om eind mei bij goed weer alle vissen uit de Qbak te halen. Een paar gaan dan naar de vijver. Sjaak janeke en dafy. de rest zal ik naar VF brengen.
15-4-2001 De water waardes weer eens gemeten die zijn goed alleen de nitraat is weer 100.Daaarom  ga ik weer wat meer water wiselen deze week.
20-4-2001 jann03.jpg (30203 bytes) Janeke op de foto gezet en gemeten (19 cm) dit is echt een leuk visje geworden. De pomp heb ik ook weer schoon gemaakt.
28-4-2001 Alles O.K. Ik haal veel vuil uit de panty. 
30-4-2001 Ik begin ongeduldig te worden. Het wordt tijd dat deze lichting zijn eind krijgt.  Ik heb de eind datum op20-05-2001 gezet dan is de kweek presies1 jaar oud. De Qb gaat dan in revisie en enkele vissen de vijver in maar de meeste naar VF of elders. Nog 3 weken geduld dus.   
12-5-2001 Ik heb alle visjes naar de vijver verplaatst , ook de witte ginrin dit mede omdat ik hoorde dat visjes tog nog patroon kregen nadat ze naar een vijver waren verplaatst. Het zonlicht heeft waarschijnlijk invloed. Lang kan ik dit alleen niet volhouden want de vijver raakt zo zwaar overbezet. Op het eerste gezicht lijken de visjes het goed te doen, ik verwacht echter niet dat alle visjes de overgang goed zullen verwerken. 
18-5-2001 De visjes doen het vooralsnog goed in de vijver.
4-6-2001 Ik wil hierbij het dagboek afsluiten , daffy, janneke en sjaak volg ik verder in mijn vijver dagboek , en de rest van de visjes raakt buiten mijn zichtveld. Het dagboek blijft wel online voor een ieder die er mischien wat informatie uit kan peuteren , voor eventueele eigen kweek pogingen. 
EINDE Kweek 2000-2001